Bosanske punjene paprike od kojih polazi voda na usta: Dosta sed razlikuju od naših, a evo u čemu je caka
Punjene paprike, Foto: Privatna arhiva

recept

Bosanske punjene paprike od kojih polazi voda na usta: Dosta sed razlikuju od naših, a evo u čemu je caka

U toku je sezona paprika, a svima koji vole punjeno izdanje ove sočne povrćke, bilo da je iz rerne ili iz šerpe, predlažemo posni recept karakterističan za Bosnu

Objavljeno: 12:32h

Punjene paprike su neizostavno jelo na trpezama širom Balkana, Turske i drugih zemalja Istoka. Punjenja su različita u zavisnosti od tradicije i lokalnih ukusa, a u Srbiji, Bosni i Makedoniji, najviše volimo verziju sa mlevenim mesom. Ipak, ništa manje nisu ukusne i sočne paprike punjene sirom, povrćem, prosom, a u slučaju ovog starinskog bosanskog jela – krompirom.

U pitanju je savršeno letnje jelo koje se priprema sa lako dostupnim lokalnim namirnicama, sprema se vrlo jednostavno i nema šanse da vam ne uspe. Varijacije u pripremi su takođe moguće u zavisnosti od toga iz kog kraja Bosne vam recept dolazi, pa ga tako neke domaćice spremaju sa krompirom seckanim na kockice, neke sa rendanim, jedne dinstaju i krompir i luk, a druge pune papriku svežim povrćem.

U novijim verzijama se ovo jelo naliva pavlakom za kuvanje, dok se ranije za sočnost punjenih paprika izdašno koristio kajmak. Ipak, nećete pogrešiti ni ako na kraju na svaku papriku stavite kockicu maslaca da se fino otopi.

Punjene paprike
foto: Privatna arhiva

Sastojci za bosanske punjene paprike:

Paprike po potrebi

500 g krompira

2 glavice luka

ulja za prženje

so, biber, aleva paprika, kurkuma

pavlaka za kuvanje ili 2 kašike kajmaka

Priprema:

Paprike izdubiti, izvaditi im semenke i posoliti. Krompir i luk oljuštiti, luk fino iseckati, a krompir izrendati i dobro iscediti. Luk propržiti na malo ulja dok ne postane slatkast i onda u to dodati pouljeni krompir sa začinima.

Punite paprike i ređajte ih u posudu sa strane. Kad završite sa punjenjem, aromatičan krompir i luk koji su vam preostali stavite na dno tepsije i preko njega poređajte punjene paprike zatvorene sopstvenim poklopcima.

Stavite ih u rernu koju ste prethodno zagrejali na 180 stepeni i pecite dok ne porumeni, oko 40-50 minuta.

Na kraju sve prelijte pavlakom za kuvanje ili sa 2, 3 kašike kajmaka i ostaviti u ugašenoj rerni 10-ak minuta da se ukusi fino sjedine.

Servirajte uz domaći beli kravlji sir.

Bonus video:

02:28

PRIPREMA LIGNJI NA MORNARSKI NAČIN! Kulinarski šou Majke i snajke objedinjuju znanje i dobru zabavu: Ne propustite OVAJ recept

(Espreso/Zadovoljna/Prenosi A.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.